Katolická charismatická obnova
  

Hlavní menu:


Život je...

29.12.2003, autor: Kateřina Lachmanová, kategorie: Křesťanský život


Život je trocha času, který byl dán naší svobodě, abychom se naučili milovat a tak se připravili na setkání s Věčnou láskou.


Abbé Pierre



Otec Pierre nebyl romantickým filantropem, i když většinu svého života věnoval bezdomovcům. Nenarodil se s neotřesitelně kladným laděním dobráka, které by jej předurčovalo mluvit pořád o lásce. Ani se nevyžíval v bombastických frázích.


Vyslovil svoji definici života v pokročilém věku, poté, co svůj život prožil až do dna. Léta se k ní propracovával, než ji mohl zanechat jako vybroušený diamant všem těm, kteří klopotně hledají, pro co vlastně žít.


Život je trocha času…Většinou nad tím nehloubáme, ale tu a tam člověka zarazí, jak ten čas běží: v trávě se ještě válejí ohořelé rachejtle, a už zase slavíme Silvestra; lidé, které člověk znal v kočárku, už vozí svoje děti; občas stojíme nad hrobem někoho, u něhož jsme to nečekali, a možná nás napadne myšlenka (úplně normální a realistická): Kolik mám vlastně ještě času? A na co vlastně?


Kdosi pravil, že když Pán Bůh stvořil čas, udělal ho dost. (Pravda, mnohdy nemáme ten pocit, ale asi na tom něco bude). Dal nám dost času na to, co je podstatné: „…abychom se naučili milovat, a tak se připravili na setkání s Věčnou láskou“.


Ten čas byl dán naší svobodě, říká otec Pierre. Jinými slovy, mám svobodu v tom, jak svůj vyměřený čas naplním, a hlavně, čím naplním svoje srdce. Tento prostor svobody má každý člověk, nejsme jen výsledkem genů, více či méně povedených rodin, škol, společnosti, šťastných a nešťastných okolností. I když mne okolnosti a lidé ovlivňují i různě omezují a snad ještě bolestněji se potýkám s vlastními limity, vždycky zůstává skutečností, že jsem stvořen z lásky a pro lásku, a tento Boží plán se mnou nemůže nikdo a nic zvenčí zničit. Naštěstí.






Tento úryvek je převzat z knihy O milosrdenství s Kateřinou Lachmanovou s laskavým souhlasem Karmelitánského nakladatelství.


  
© 2001-2013 Katolická charismatická obnova. Použití textů je možné se svolením redakce. ISSN 1214-2638.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2007 - 2018
Nejčastěji hledané výrazy: Charismatická obnova | Vnitřní uzdravení | Vojtěch Kodet | Tábor Jump