Katolická charismatická obnova
  

Hlavní menu:


Sportovní halu při pětidenním setkání zaplnilo tisíc věřících

05.08.2004, autor: Lenka Fojtíková, kategorie: Charismatické konference

Uveřejňujeme zde ještě jako malé ohlédnutí reportáž z 15. Katolické charismatické konference v Českých Budějovicích z Českobudějovických listů.


České Budějovice - Tisíc věřících přilákala do Sportovní haly v Českých Budějovicích Katolická charismatická konference. Akce se letos uskutečnila již popatnácté. "Impuls k uspořádaní první konference přišel ze zahraničí. Věděli jsme, že se charismatické konference pořádají v jiných zemích Evropy. Sám jsem ji za komunismu zažil v někdejší Německé demokratické republice. Pořádali ji protestanti s mnoha přizvanými katolíky," připomněl něco z historie katolický kněz Aleš Opatrný z Prahy.


Pětidenní program se tentokrát nesl v duchu citátu z Bible: "abychom se stali chválou jeho slávy!". Mezi přednášejícími byli katoličtí kněží, řeholníci, pastor Křesťanského společenství i laici. "Letošní téma vyjadřuje naše poslání, k nčrnuž jsme povoláni od Boha a k čemu si chceme vynrošovat, aby nás Duch svatý uschopnil, přetvářel nás a na našich životech se oslavil, uvedl na vysvětlenou koordinátor Charismatické obnovy v České republice P. Pavel Semela. Součástí každodenního programu byly vedle přednášek také chvály, modlitby a slavení mše svaté.První ročník se v České republice před patnácti lety uskutečnil v Hradci Králové. "Program jsme tvořili za pochodu. Z Hradce existuji ony pověstné fotografie, kde jdou účastníci z katedrály Svatého Ducha a tančí po náměstí. To už se nikdy neopakovalo," zavzpomínal Opatrný. Od druhé a třetí konference se ustálila určitá forma, která zůstala bez velkých změn zachována až dodnes. Poměrně brzy začaly na konference jezdit celé rodiny s dětmi, což Opatrný označil za jednu z vynikajících věcí.

Konkrétně v Českých Budějovicích je podle něj prostor pro děti obzvlášť příhodný. Pro nejmenší je zde připravený nejen program, ale k pobytu v přírodé láká také krásný park a možnost návštěvy nedalekého koupaliště. Navíc zde odvádí perfektní práci organizační tým. "Každá konference je jiná, ale jedno mají spalečné. Vždy jde o silný zážitek. Člověk načerpá nové poznání nejen Pisma, ale učí se více vnímat Boha. Poznatky by neměly jít do ztracena. Člověk by se měl snažit víru skutečně žít," podělil se o zkušenosti Jiří Souček z Hodonína.


Katolické charismatické konference se doposud uskutečnily v Hradci Králové, Českých Budějovicích, Třebíči a Ostravě, pričemž v jižních Čechách se věřící sešli osmkrát. Již dnes pořadatelé vědí, že se další ročník opět uskuteční od 6. do 10. července v Českých Budějovicích.


  
© 2001-2013 Katolická charismatická obnova. Použití textů je možné se svolením redakce. ISSN 1214-2638.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2007 - 2018
Nejčastěji hledané výrazy: Charismatická obnova | Vnitřní uzdravení | Vojtěch Kodet | Tábor Jump